Marit Larsen

Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2008:

"The Chase" er et av årets mest etterlengtede album og kom nettopp ut. MP hang i studio med Marit Larsen og produsent Kåre Vestrheim etter at innspillingen og nedmiksen var nesten ferdig og snakket om hvordan Team Propeller har jobbet og tenkt under prosessen.

Alle liker Marit Larsen, sånn er det bare. Til og med kredfolka og selverklærte musikkeksperter kan vanskelig finne noe å kritisere, verken musikalsk eller imagemessig med den "følsomme delen" av jenteduoen M2M.

Etter M2M-bruddet med Marion Ravn regnet kanskje folk med at frøken Ravn stilte med de sterkeste kortene i form av en bra popstemme, smellvakkert utseende og kontrakt hos et multinasjonalt selskap. Men innad i popbransjen var det mange som var spente på det første soloalbumet til "hun flinke". Satt opp mot hverandre som soloartister virket Marit rett og slett bare litt... dypere?

Etter en stund i tenkeboksen signerte Marit med EMI i Norge, og da "Under the Surface" kom i 2006 ble den møtt med strålende kritikker og massiv radiospilling. Hun fikk hits og solgte paller med plater, samtidig som alle omfavnet hennes skjøre, og inderlige vesen. Hun traff en nerve hos publikum, en form for blid melankoli.

NY HIT IGJEN
Denne høsten har Marit dominert VG-lista og spillelister på radio med låta "If a Song Could Get Me You" (selv om den bare ble sluppet digitalt), en forsmak på albumet "The Chase" som er ute nå. Igjen er det superprodusent Kåre Christoffer Vestrheim (39) som har på seg produsenthjelmen, godt hjulpet av lydtekniker Mike Hartung. Alt er som forrige gang gjort i Propeller Studio, Kåre og Mikes hjertebarn.

Vi satt oss ned med Marit og Kåre og snakket om platen og samarbeidet deres. At de nå kjenner hverandre godt og gir hverandre kreativt rom er lett å se, og begge to fremstår som veldig hyggelige, intelligente, målrettede og ganske lettet over å være nesten ferdig med oppfølgeren. En platerelease blir ofte sammenlignet med en nedkomst og snart venter det platelansering og turné. Når vi snakker sammen er Kåre kun dager unna å bli far da han venter barn på overtid – terminen har vært for to dager siden. I tillegg er han snart ferdig med sin filmmusikk til "Fatso".

– Fortell om prosessen bak "The Chase". Ble det forskjellig fra den forrige plata?
– Marit: Til "Under the Surface" hadde jeg skrevet mange flere låter, og jeg hadde en veldig bestemt struktur da jeg viste dem til Kåre. Så arrangementsprosessen til Kåre var nok mer krevende, fordi jeg var veldig bestemt og skulle liksom bevise min levedyktighet som soloartist.
– Kåre: Men du var ganske raus på å gi meg spillerom allikevel, jeg husker vi hadde en uke inne i opptaksrommet før vi begynte med noe, da flytta vi jo om ting og stokket om.
– M: Denne gangen har Kåre kommet inn på et enda tidligere tidspunkt, nå har vi møttes flere ganger før den virkelige innspillingen skulle begynne og har kastet ball. Noen låter har vi endt opp med å skrive sammen, og andre låter har jeg fått veldig konkrete og bra tilbakemeldinger som har gjort at jeg har kunnet gjøre bra låter enda bedre.

LEKE OG ARRANGERE
Som på forrige plate har det gått med mye tid i forkant til å finne ut av hvordan låtene skal arrangeres, i tillegg til selve innspillingen.
– M: Arrangementene lekes frem i studio, vi prøver alt. Det er liksom ingen begrensninger, alt er lov når jeg jobber med Kåre, fra det helt store til det lille og intime. På denne platen har vi en sang som er spilt inn helt live med bare meg og gitar, "Fuel". Det var rett og slett det som var riktig for den låten, å spille den inn helt enkelt. Og selv om...

Dette er kun et lite utdrag - klikk her for å lese resten av intervjuet på websidene til Musikkpraksis.