Disclab Studio
Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2008:
De tre nyeste platene til Kurt Nilsen er spilt inn i studioet Disclab, eid av Norges svar på Pete Waterman, popmogulen, eks-Idoldommer og for tiden BI-student Hans Olav Grøttheim. Studioet er et av Norges største, og til daglig jobber produsent Jørn Dahl (35) og tekniker Richard Lowe (41) her. Vi hang i studioet mens Kurt og gutta tok opp noen av de resterende tingene til Kurts "Rise to the Occasion".
Nede ved Akerselva i Oslo, på andre siden av elva fra klubben Blå, ligger Disclab. De tok over for to år siden (da David Eriksen flyttet ut), og studiokomplekset består av rom for opphold/kjøkken, opptak, programmering og surroundmiks, samt det lyse og luftige kontrollrommet.
Jørn Dahl/Disclabs merittliste de siste 10 årene inneholder bl.a. Kurt Nilsen, Lene Marlin, Sissel Kyrkjebø, Venke Knutson, Maria Arredondo, en haug Idol-deltakere – og Bruce Springsteen. Pluss mange flere.
Engelske Richard Lowe er en svært erfaren tekniker som har vært i Norge noen år. Som vi tidligere har påpekt i Musikkpraksis er det alltid en kvinne involvert når lydmenn flytter til Norge og blir boende – så også med Richard, som nylig fikk barn. I London har engelskmannen bl.a. jobbet i 10 år med superprodusent Trevor Horn i dennes Sarm Studios, og i løpet av karrieren sin har Richard jobbet med artister som Seal, Cher, Rod Stewart, Kylie Minogue, Pet Shop Boys, Art of Noise og Rolling Stones.
HVORDAN OPPNÅ SUKSESS
Hva er det som gjør at akkurat Disclab ligger inne på Hit 40 med to eller tre låter mesteparten av tiden? Kanskje kombinasjonen Dahl/Lowe?
– Jørn Dahl: Vi har en superflink tekniker i Rich, det er viktig. Å mikse singler for radio er jo en egen greie. Du må være fokusert på den jobben låta skal gjøre, og være klar over hva slags annen musikk som er ute i markedet, hvordan ting skal låte. Vi følger veldig med på hva som skjer, det er jo er jobben vår.
– Er det noen "triks" som går igjen i produksjonene deres?
– J: Hver låt er jo forskjellig, du kan ikke bruke de samme triksene fra låt til låt. Det er klart at når samme folk jobber på flere prosjekter vil du jo få litt likhetstrekk, men frekvensmessig og miksemessig kan man ikke gjøre det samme fra låt til låt, det funker aldri likt.
– Evnt. noen huskeregler man bør være klar over?
– J: Man skal helst ligge under fire minutter, refrenget bør komme innen ett minutt... Det er vel sånne "popformler" alle vet. Men vi har jo hatt hit'er som ikke har fulgt sånne standardregler også. Jeg tror det viktigste er å ha en kanonbra låt, hehe. Det er alltid låta det går på, og der er vi flinke, med plateselskapene, til å plukke de riktige låtene, med dyktige artister.
I kontrollrommet i Disclab finnes flere forskjellige monitorer å velge mellom for lytting (se egen utstyrsspalte), og lyden er selvsagt krystallklar. Men det er ikke alltid det er en god ting når man skal mikse ned.
– J: Et studio er jo et utrolig unaturlig sted å lytte til musikk. F.eks. kan vi legge på litt klang her, og når du hører det et annet sted er det umulig å høre den klangen, fordi lytteforholdene her er så gode at man hører alt. Så man er nødt til å ta med seg musikken rundt hele tiden, forskjellige stereoanlegg, i bilen og andre arenaer der det skal brukes. Hvis du hører en feil på radio er det jo allerede for sent...
– Hender det at du tenker "dette blir en hit"?
– J: På noen låter får du en opplevelse hvor du plutselig bare sitter og hører, og slutter å jobbe. Det er fortsatt masse du skal gjøre med låta, men egentlig har du bare lyst til å høre den om og om igjen. Da vet du at du nesten er framme. Og da gjelder det å ta vare på det som funker. For det er lett å eksperimentere for mye og rote seg helt bort. Men nå jobber vi jo med Euphonix-mikseren som har snapshots vi kan gå tilbake til, pluss at vi alltid lagrer Pro Tools-filene med 01, 02, 03 etc. og merker dem med hva vi driver med, så det er lett å gjøre...
Dette er kun et lite utdrag - klikk her for å lese resten av intervjuet på websidene til Musikkpraksis.
|