ELEKTRONIKAENS VÅRBLOMST

Intervju av Per Christian Frankplads for Puls Furore, 1997:

Mental Overdrive, Frost, Phileas Fog, Sternklang, Erot, Palace of Pleasure, Sketch, Those Norwegians, Biosphere, Krisp, Aedena Cycle, Ultraviolet, Circular, Nood, Fosen, Perculator....hvor mye skjer egentlig innen norsk elektronisk/alternativ musikk for tiden? Vi har snakket med en del av de impliserte.

I anledningen utgivelsen av "Det norske hus" manipulerte vi dBut Records, som nettopp har gitt ut samleplaten "Det norske hus", til å raske sammen Sketch, Perculator, Palace of Pleasure, Sternklang, Deathprod. og Origami for en kaféprat. En sterk hånd for et slag teknologisk poker. Vi lot alle snakke i munnen på hverandre, som forklarer hvorfor det enkelte steder var umulig å finne ut hvem som sa hva.

Helge Sten er bedre kjent som Deathprod.
- Jeg driver med en ny plate som jeg har holdt på med alt for lenge, og håper å få utgitt den til høsten. Young God [Swans' eget label] skal gi ut en splitt-CD med meg og Origami snart.
- Også skal jeg lage en plate med poeten Matt Burt, som jeg har kjent siden slutten av 80-tallet og som nå bor i Trondheim.

Rune Brøndbo har nettopp gitt ut skive under navnet Sternklang.
- Det var meningen at vi skulle dra på USA-turné med Aedena Cycle og Information, men det skjedde ikke, på grunn av noe tull med arrangørene.

Hva synes han om å gi ut på Beatservice?
- De er mer ambient/arktisk techno....det er vel egentlig ikke min kopp med te det som har kommet ut tidligere der tidligere. Sånn sett er vel jeg noe nytt noe for dem. Men jeg driver også med noe under navnet Percussion Force, som kanskje kommer ut i England, på Psychomat Records. [Underselskap av Plink Plonk, Mr. C's selskap, journ. komm.]

Hva skjer i gården til Palace of Pleasure?
- Vi skal vel gi ut et album til høsten. Og i de siste ukene har vi hatt masse spillejobber til oss å være, to i Oslo og en i Trondheim.

- Det er vel en vanlig helg for Sternklang det, kommenterer en annen, lett syrlig.

- Ja, men for Palace er det kjempemasse. Dessuten skal vi skal varme opp for Luxus Leverpostei på Flekkefjord-festivalen. Da vi kan jo forsåvidt ta med oss Rune som oppvarmer, så er det han som får all banken hvis publikum ikke liker musikken hans, hehe.

Perculator er en annen gjeng med headz som har markert seg i det siste, blant annet med en aften på So What! hvor de spilte sammen med Sternklang og Palace of Pleasure. De skal gi ut en 10" på dBut etterhvert, og for en stund siden lagde de musikken til en polsk animert kortfilm som ble vist på animerte dager, hvor de også hadde konsert. De snakker om at det muligens blir det et album til høsten.

Det ligger litt typiske Oslo/Grünerløkka-vibber over samle-CDen "Det norske hus"? En litt bohemaktig konstellasjon?
- Jeg er ikke bohem! innvender Andreas fra Palace.
- Det er vel på en måte et slags kompis-foretak. Vi valgte ut folk vi kjente til å levere inn bidrag, også stemte vi over de som skulle med. En hard prosess, sier Rolf Egil fra dBut.

Hvem var det som ikke kom med på plata?
- Det kan vi ikke si, det er hemmelig.
- Vi ville ikke ha noen store navn, vi ville ha ukjente folk med.

En eller annen roper **** ****, men vi ser oss nødt til å sensurere ham. Vi kan jo ikke ha feider i det lille teknologiske miljøet - bare se på Oslo Fluid og Warlocks, det skaper jo bare trøbbel.
- Men det får jo mye presse da, sier en, til stor forlystelse rundt bordet.
- Kanskje vi burde ha dratt i gang en liten bandekrig, da hadde vi fått mye PR da!

En måte å skaffe seg PR er å ha releaseparties for platene sine, og for noen uker siden hadde "Det norske hus" slipp på Rockefeller, en stor suksess i følge bordet.
- Helt til slutt, på slutten av Terranoids-konserten, sto en Aftenposten-journalist og digga greia rått. Kult å se en journalist ta seg litt ut.

- Terranoids?
- Terranoids er mye av de samme folka som spiller i Dunkelheit, Red Harvest og Origami.

Det virker som om det er litt musikalsk innavl i miljøet?
- Ja, men på en positiv måte. Det var jo noen som spilte i tre forskjellige band på Rockefeller. Og det er bra, for det kan tilføre bra ting til de forskjellige prosjektene, sier John Birger fra Palace.

- Det er jo et stort miljø, så alt høres ikke likt ut, selv om det er en del av de samme folkene. Og det er vel det som gjør at folk er med i forskjellige prosjekter, fordi de har ulike musikalske uttrykk som de har lyst til å jobbe med, sier Jørunn fra samme band.

Hvordan kom de i kontakt med elektronikken?
- For min del var det at jeg endelig kunne gjøre hva jeg ville, for meg selv. Jeg spilte i et band jeg ikke vil si navnet på til slutten av 80-tallet, så begynte jeg med en 303 og en trommemaskin. Også har det ballet på seg etter det, sier Rune.

Kai Mikalsen fra Sketch har kommet til:
- Jeg og Tor Jørgensen har holdt på med Sketch og lagd elektronisk musikk siden begynnelsen av 90-tallet, også ga vi ut "Reasons to sway" på Apollo/R&S i 94. Men nå vil ikke de gi ut den nye plata vår, som er mye mer depressiv, så vi har bestemt oss for å gi den ut selv. Faktisk er vi drittlei plateselskaper. Det er bare bare vampyrer i dress som suger ut pengene til artistene. [dBut-menneskene protesterer naturligvis vilt.] Derfor burde artister og kunstnere gjøre alt selv.

Benny Braaten fra Origami-kollektivet informerer:
- "Paraplyorganisasjonen" er Origami Republika, som teller for øyeblikket 109 medlemmer. Så har du forskjellige avdelinger under der, f.eks Teknika, Replika, Synergika, Poetika, Paprika, Arktika og Galaktika. Piledriver skulle starte Ogriami Dyslektika en gang i tiden, men det skjedde dessverre ikke. Men vi har visstnok fått en underavdeling i USA.

- Vi skal snart gi ut en dobbel 7" med KA, et nytt prosjekt. Så kommer en dobbel LP med Origami Galaktika [på Speeding Across My Hemispheres, underselskap av Suggestion Records, som også har gitt ut Piledriver og Dunkelheit], deretter kommer Origami Replika med en CD-singel hvor hovedkuttet er på ti minutter, etterfulgt av et 106 minutters bonuskutt med 58 minutter i hver høyttaler. Dessuten blir det vel litt fart i Origami Politika, i og med at flere av oss skal inn i fengsel [på nytt, grunnet sin totalnekting, journ. komm.].

- Jeg antar de fleste rundt bordet driver med dette utifra en viss form for idealisme? For dere blir jo slett ikke rike av dette?
- Det er feil. Det jeg og alle andre her gjør er å lage popmusikk, ren og skjær popmusikk. Men mainstream-publikummet har jo sin idé om hva popmusikk er, så da er det vår oppgave å overføre våre idéer om hva popmusikk egentlig er over på dem, sier Kai.

- Nå skal ikke du ha mer øl, fastslår en eller annen.
- Man kan ikke kalle dette avantgarde-scenen i Oslo, for det er det ikke.
- Men hele den norske platebransjen kaver jo i sin egen gjørme, så de kan jo bare fortsette med det de holder på med, som er å sakte ta sitt eget liv, skyter Helge inn.
- Vi vil overhodet ikke være sære, det er ikke drivkraften i det hele tatt.Men vi prøver å lage fin og vakker musikk, for oss selv hovedsaklig. Vi vil ikke være ekskluderende.
- Jo, sier Rune.

Betyr over 200.000 (!) solgte av D.D.E. like mange mennesker som aldri kommer til å høre på noe av musikken deres?
- Håper det, side Rune. Jeg tror det er et poeng, jeg tror ikke det er noe mål i det hele tatt å nå over til den gruppa.
- På den annen side er det jo faktisk ganske mange tusen mennesker utenfor Oslo også, som hører på f.eks Petre og Harald Are Lund og skjønner eksakt hva vi holder på med, selv om de ikke bor i Oslo, sier Benny. Det sitter sikkert en to-tre mennesker på Lesja eller et annet sted og hører på ting som vi aldri har hørt om, som er langt bortenfor det vi kaller sært og ser på som kult. Men det er jo bare tre der, og kanskje tre et helt annet sted, så hverken vi eller de ser at de finnes.

Går det an å leve av elektronisk musikk i Norge?
- Ikke nå. Kanskje hvis du heter Biosphere. Motorpsycho klarer jo ikke å leve av det.
- Jeg er sekretær, jeg, sier Benny.
- Og jeg er telefonintervjuer, sier Kasper Søyland fra Perculator.
- Hvis vi hadde slengt på en DJ foran bandnavnene våre, så hadde vi begynt å tjene penger, hevder Rune.
- Ja! DJ Palace of Pleasure! Jørunn ser drømmende opp i taket.

Ingen DJer rundt bordet?
- Vi liker ikke DJer. Parasitter, hele gjengen, hevder Jørunn. [Som selv er DJ på Radiorakel...journ. komm.]
- Jeg er litt pissed, jeg. Hver eneste gang vi spiller ute må vi avbryte soundchecken fordi en eller annen DJ skal sjekke platespillerne sine, sier Benny. Jeg synes DJene burde skjønne sin plass. De hadde ikke eksistert, hadde det ikke vært for oss.

- En morsom Palace-historie er fra Quart-festivalen i fjor da vi var i ferd med å spille den siste låta vår, og opplevde å bli tonet ut, eller "fadet" om du vil, til fordel for DJen som skulle på. Det syntes jeg er helt uakseptabelt fra Quart sin side, det går ikke an å behandle norske band på den måten, sier Jørunn, og fortsetter:
- Det er forsåvidt Dagbladets skyld at DJen er så høyt ansett. De er noen håpløse trendnisser som dilter etter The Face hele tiden, og har skrevet mange usaklige artikler, spesielt i fredagsutgaven, som er fullstendig løgnaktige om DJens rolle og hva han gjør. De har misforstått alt.
- Dagbladet spanderer heller to sider på Luxus Leverpostei og deres sexisme mot to tenåringsjenter enn én side på hva vi gjør, sier John Birger fra Palace.

Men hvorfor vil dere da ha spalteplass i et organ dere ikke har respekt for i det hele tatt?
- Fordi vi driver med pop, sier Kai.
- Ære, berømmelse og penger er da slett ikke meg i mot, eller noen andre rundt bordet, antar Jørunn.

Temaet penses sakte inn på metoder, og avslører store forskjeller mellom bandene. Sternklang er kun MIDI-basert i sin musikk, mens Palace, Perculator og Origami prøver hele tiden å komme seg vekk fra "MIDI-helvetet", som en av de sier.
- Det fantastiske med MIDI er at det gjør unge musikere i stand til å komme i gang med musikken for en relativt billig penge, man trenger ikke leie inn et symfoniorkester, man trenger ikke starte et rockeband, kutter Kasper gjennom med.

Rune Brøndbo supplerer:
- Jeg hadde ikke vært her i dag hadde det ikke vært for mitt MIDI-utstyr.

Vi lar Benny og Rune avslutte:
- Hvis vi er foran de andre, er det fordi vi leter, mens de andre venter til de finner.