ATHOME PROJECT
Intervjuet av Per Christian Frankplads for Mute, 2002:
På Nøstet i Bergen bor Stian Andersen, som med sitt Athome Project skal slippe album på Tromsø-selskapet Beatservice i september. Musikken er en en blanding av "drum'n'bass og dub-inspirerte elementer, ispedd en smak av funk/rock og eksperimentell elektronikk" ifølge Stian selv, som legger siste hånd på sporene i disse dager.
26-åringen er ennå ikke så kjent i Norge, men har en 7" (på Beatservice), 10" (på Groovecentral) og 12" (på tyske Stereo Deluxe) under beltet, samt to remikser og spor på 12 utenlandske samleplater (og én norsk). Han har vært freelance-musiker med Athome Project som hovedprosjekt i snart fire år nå, og det var vel på tide at plata kom. Aldri for sent å bli profet i hjemlandet etc...
- Det har vært fire fattige år, men jeg får akkurat endene til å møtes. Athome Project i seg selv er ingen gullgruve, og det er heller ikke meningen. Men jeg lager litt musikk for diverse kortfilmer, NRK-produksjoner og reklamebransjen for å spe litt på inntektene, og lærer også mye av å lage musikk for bilder.
Som så mange andre elektronikafolk, begynte niåringen Stian å spille på en Commodore 64. Men han plukket raskt opp gitaren også, og var med i band fra 13-årsalderen. Senere plukket han opp en Amiga og programmet SoundTracker, og ble så inspirert at han valgte musikklinja på Stord Videregående, og fikk litt musikkfaglig bakgrunn, "noter og sånt". Han jobbet litt med å stå bak disken i platesjapper og stormarked noen år, men bestemte seg for å satse fulltid på musikken.
Noe av det første man legger merke til med vår mann er at han vet veldig mye om media, film, musikk og tekniske ting. Han innrømmer at han følger godt med på det som skjer, og er litt nerdete. Men det ikke alltid vært elektronikk som har stått i hovedfokus.
- Jeg var hardbarka rocker, og begynte ikke å digge elektronika før i 18/19-årsalderen, sier Stian, og nevner influenser som Pink Floyd, Rolling Stones, King Crimson, Future Sound of London, Björk, Peter Gabriel, Tool, Iron Maiden, Ornette Coleman, Mari Boine, Bela Bartok, Plaid og Autechre for det han holder på med nå.
"Alle" vet at Bergensmiljøet har en kraftig "tour de force" i Mitell-folkene Mikal Telle og Thomas Paulsen, som har jobbet mye for det er fruktbart elektronisk musikkmiljø i byen nå. Stian mener de skal ha mye av æren, men at også andre burde nevnes i samme åndedrag.
- DJer som Geir "Geddibang", Bjørn Torske, Kai "Kahuun" Meland, Gunnar "Barabass" Innvær og Jens "Jay" har også jobbet i mange år for dette. Alle skal ha respekt, det er en liten og idealistisk gjeng som jobber MYE.
På rommet til Stian lages musikken på en PC. En del av lydene kommer utenfra datamaskinen, men halve tanken bak konseptet er å blande tradisjonelle instrumenter med hva man kan få til med software. Så selv om det er liveinstrumenter i musikken er alt prosessert og kjørt gjennom plugins og programmer for å få det til å sitte med det elektroniske. Derimot er Athome Project et forskjellig konsept når det kommer til livespilling.
- Vi skal spille torsdag 4. juli på Quart-festivalen, og da er vi fem musikere. Meg på synther og samplere, trommis, saksofonist, vokalist og en DJ. Vi brukte store deler av 2001 på mye livespilling for å få settet til å sitte, og i løpet av de siste to årene har vi spilt på bl.a Nattjazz, Vosssajazz, Elektra, Jolajazz og Fløienfestivalen.
Athome Projects debutalbum kommer altså på Beatservice i september, med singler i vente. Den første vil ha remikser av Röyksopp og Universal Funk, mens singel nummer to remikses av Kaptein Kaliber og Bjørn Torske. Typisk bergensere - skal gjøre alt selv...
|