Arve Henriksen:
Alternativ kvalitetspopmusikk
Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2008:
Trompetist, improvisatør og komponist Arve Henriksen (40) har jobbet med folk som Trygve Seim, Christian Wallumrød, Arild Andersen, Marilyn Mazur, Motorpsycho, Hope Sandoval og Odd Nordstoga, i tillegg til å være medlem av Supersilent. Han studerte ved Jazzlinja i Trondheim fra 1987-1991.
Hans fjerde soloalbum "Cartography" er ute på det tyske og høyt respekterte ECM Records, og er kanskje hans mest varierte album til dags dato, hovedsaklig instrumental musikk som spenner over det plateselskapet kaller "visuell musikk med fokus på melodi og atmosfære - filmmusikk til ulagde filmer". På MySpace kaller forøvrig Henriksen selv musikken sin for nu-jazz/akustisk/elektronika.
Listen over involverte musikere er lang, men de to viktigste navnene er nok Jan Bang og Erik Honoré, gründerne av improvisasjons/elektronika-festivalen Punkt i Kristiansand. På platen bidrar de to med produksjon, arrangementer, sampling, beats, programmering, synthesizere og diverse andre ting.
På telefon fra London, dagen før hans konsert under London Jazz Festival med bl.a. London Sinfonietta, Thomas Strønen og Iain Ballamy, forteller Henriksen om "Cartography":
- Jeg har jobbet med Erik og Jan en god stund nå, siden de produserte mitt andre album "Chiaroscuro" i 2004. På denne platen kommer kanskje halvparten av materialet fra 24- og 48-spors opptak av konserter jeg har vært med på under Punkt, så festivalen har på en måte vært utgangspunkt for musikken.
Innspillingen til platen har vært en lang prosess som har pågått helt siden 2005, med bidrag fra bl.a. David Sylvian (diktlesing/samples/programmering), Audun Kleive (perkusjon/trommer), Helge Sunde (strykere/programmering), Eivind Aarset (gitarer), Lars Danielsson (akustisk bass), Trio Mediaeval (vokalsamples) og Ståle Storløkken (synthesizer/samples).
- Det har vært mye frem og tilbake, og gradvis har alt blitt skrudd sammen til en slags enhetlig pakke. Fra liveopptakene har vi hentet ut det som var mest interessant, og satt dette sammen med nye opptak; mye "field recordings", diktafonopptak og kontentum fra forskjellige opptakere. Så opptakene i seg selv var ofte veldig lo-fi, f.eks. med vifter som støyer. Men Jan og Erik har fått det til å lyde helhetlig allikevel, selv om det selvsagt ikke er "super hi-fi".
Jan Bang og Erik Honoré har over flere år jobbet med å remikse live lydkilder fra andre utøvere på scenen og studio. Honoré jobber mest i Ableton Live, men selv om vi skriver 2008 jobber fortsatt Bang hovedsaklig på Akai Remix 16 - en 16-bit, 32khz-sampler fra 1996 med 18Mb RAM.
Dette kombinert med det faktum at flere av opptakene brukt på platen kommer fra diktafoner og den innebygde mikrofonen på Henriksens iBook, gjør det åpenbart at det er improvisasjonselementet som er viktig her, ikke 24/96-lyd.
- Vi tenker vel at så lenge det er musikalsk har det en funksjon. Denne måten å ta opp på setter jo musikken veldig i fokus og tvinger frem en del valg - hvis vi har tatt opp noe og det er viftestøy i bakgrunnen må vi behandle det for dét det er. Og det gir en spesiell klang og valør som har vært avgjørende for plata.
Denne høsten har Henriksen gjort en mengde turnejobber, og å "oversette" en såpass gjennomarbeidet plate for scenen kan virke vanskelig - men vår mann ser annerledes på det:
- Jeg spiller jo aldri platene note-for-note live, så låtene blir nok improvisert videre, med mye live sampling og behandling av Jan. Men selv om impro jo er å komponere i øyeblikket, følte jeg flere steder under arbeidet med albumet at noen melodier jeg hadde kommet opp med var tydeligere enn andre. Så de spiller jeg faktisk som på plata. Og det føles litt rart, men fint allikevel. Hehe!
Tidligere nevnte David Sylvian leser forøvrig egne dikt på to av kuttene (en slags gjenytelse for Henriksens bidrag til hans seneste prosjekter), og har kommet opp med titlene til alle kuttene, samt albumtittelen "Cartography", som altså betyr læren om å lage kart.
|