Animal Alpha
Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2006:
System of a Down, Red Hot Chili Peppers, Tool, Johnny Cash, Prince, Seigmen...de har kommet i godt selskap, kvintetten Animal Alpha. Alle disse bandene – og mange fler – har blitt produsert av Sylvia Massy Shivy, den kvinnelige superprodusenten fra nord-California, USA.
Animal Alphas debutalbum "Pheronomes" er av typen som bare opparbeider seg mer og mer ry og oppmerksomhet, og i februar ble bandet tildelt by:Larm-stipendet til en verdi av 550.000 kroner, et stipend som skal fungere som en startpakke til uetablerte musikere.
Albumet "Pheronomes", og singelen "EP" som kom i forkant, ble innspilt og mikset våren 2005 i Sylvia Massys studio RadioStar, som ligger fem timer utenfor San Francisco i en liten by som heter – symptomatisk nok – Weed!
Vi delte en burger med bandets to gitarister, Christian Wibe og Christer-André Cederberg. Ikke tilstede var den karismatiske vokalisten Agnete Kjølsrud, som står for melodilinjer og de særegne tekstene. Ellers teller bandet også Lars Imre Bidtnes på bass og Thomas Emil Jacobsen på trommer.
Christian Wibe har skrevet mesteparten av selve musikken, og noe av det ble faktisk gjort før Animal Alpha var et band.
Christian: – Store deler av det er ting jeg har jobba med hjemme, på ProTools. Jeg har sittet og programmert trommer, spilt inn og på en måte laget preproduksjon, men uten vokal. Da bandet kom sammen tok jeg med meg en del av det materialet og ga det på CD til Agnete, som har skrevet vokalting til det.
– Så du lot det være plass til sang?
C: – Ja, jeg hadde alltid en vokal i hodet, men jeg tenkte at det kunne være kult å se hva Agnete gjorde først. Så hun fikk CDer med instrumental musikk, og hadde ingen føringer når hun skulle finne tekst og melodi. Og så har hun sunget inn idéene sine hjemme hos meg, og gjort endringer ut i fra det igjen. Og så har vi jo selvsagt tilbragt masse tid i øvingslokalet etter det igjen, da blir det flere endringer igjen. Hele bandet er jo med i arrangeringsprosessen, alle kommer med innspill.
Så med denne arbeidsmetoden var alle låtene klare da bandet dro over til junaiten. Noen band spiller inn mye mer enn de bruker, mens Animal Alpha kjører en veldig kontrollert linje, 13 låter var klare og alle ble spilt inn, mikset ned og gitt ut.
– Dere var altså gjennom en utvelgelsesprosess på forhånd da?
C: – Vi er såpass bevisste på alle låter vi jobber med at ting som ikke har potensiale å havne på en plate blir luket ut lenge før det er snakk om å lage en plate.
Christer-André Cederberg (CA): – Du har en del band som spiller inn ganske mye mer, og så velger de bort låter fordi de ikke passer, ikke fordi de er dårlige. Men her har vi tenkt hele veien på hva vi gjør. Og det har gjort at de produktene vi har nå passer sammen.
Vi er veldig spente på hvordan det var å jobbe med Sylvia Massy i studio. Damen har jobbet med Tool og System Of A Down, og er nå i gang med det norske kvinnelige rockebandet Furia.
CA: – Veldig åpent, egentlig. Hun kommer med masse ideer, har antennene veldig langt framme og tolker folk, men overkjører ikke bandet på noen måte. Hun er jo en dame, og det tror jeg kommer veldig godt med som produsent.
C: – Hun er veldig opptatt av momentum. At du ikke sitter og knoter med ett eller annet for å få det riktig, men når du først spiller så er det en grunn til det. Så sånn sett er det meste på plata gjort på to-tre tagninger. Alt er spilt hele låtene igjennom, med minst mulig innhopp og småpirking. Og det funka bra for oss fordi vi ville ha nettopp den livelyden. Samtidig så følte jeg at når jeg skulle spille gitar var jeg skjerpa.
– Fordi du visste at det ikke var ønskelig med så mye overdubs, at du var i livemodus?
C: – Ja. Vi gjorde selvfølgelig overdubs også, men vi satsa på lange strekk og ikke mye klipping og småpirking. Vi ville heller få frem følelsen, drivet, energien og stemningen.
CA: – Hvis du spiller og vet at du uansett kan ta en tagning til, så mister du litt av intensiteten som kanskje ikke utgjør den kjempestore forskjellen med en person, men når hele bandet gjør det blir det en helhet.
C: – Vi er bevisste på lydbildet vårt, og plata låter som vi ønsket det. Vi hadde med oss ampene våre, og det lyder ganske likt som vi er live. Det ble en kombinasjon av råskapen vi ville ha og det utstyret og de mulighetene vi hadde der. Det gjorde at vi fikk utviklet det soundet som vi ønsket å ha, sammen.
RadioStar Studios har forøvrig mye esoterisk utstyr man kunne skrive en hel artikkel om, og selv om mesteparten er spilt via en Neve 8038 mikser og inn på ProTools, ble trommene tatt opp på en Studer A820 24-spors opptaker med 2-toms tape.
CA: – Og vi har jo brukt gamle gode kompressorer/eq'er, noen Universal Audio 175B, Urei 1178, Pultec EQP-1A, Neve 1073. Hele miksen ble kjørt i gjennom...
Dette er kun et lite utdrag - klikk her for å lese resten av intervjuet på websidene til Musikkpraksis.
|