The Beatles remastret

Intervju av Per Christian Frankplads for NTB, september 2009:

Første gangen The Beatles kom ut på CD var så sent som i 1987. Denne uken, 22 år etter, kommer hele katalogen på nytt i restaurerte og remastrede CD-utgaver, både i mono og stereo. Samtidig slippes også spillet "The Beatles: Rock Band", hvor det er mulig å spille 45 originale spor "selv", med forenklede replikaer av The Beatles' originale instrumenter.

Siden CDene fra 1987 kom ut tidlig i CD-alderen og lider av et noe sterilt og kaldt preg, bestemte Apple Records seg i 2005 endelig for å restaurere hele katalogen med mye bedre lyd. Remastringsarbeidet ved Abbey Road Studios har pågått av og på siden da, med Allan Rouse som ansvarlig for dette og mange andre tidligere Beatles-prosjekter. Han sier at teamet var fullstendig klar over hva de sto ovenfor.
– Det var virkelig litt av et ansvar grunnet to ting; for det første har materialet aldri blitt remastret før – og for det andre er det The Beatles.

Noen fans var redde for at lyden ville bli oppdatert for mye til 2009-standarder, hvor lyden på pop- og rockplater ofte er presset sammen så hardt at nyansene mellom høyt og lavt volum forsvinner. Men en gjennomlytting viser at teknikerne har behandlet The Beatles pent og respektfullt, og at lyden simpelthen bare er høyere, bedre og mye klarere enn CD-utgivelsene fra 1987.

Katalogen blir tilgjengelig både i mono og stereo som enkeltutgivelser og også to forskjellige bokssett. Eldre fans over 50 husker kanskje at 60-tallet stort sett foregikk i mono, og det var ikke før på slutten av The Beatles' karriere at stereo begynte å bli vanlig. Rouse forklarer noe av motivasjonen bak monoutgivelsene:
– Bandet var alltid selv med på å mikse ned monoplatene sammen med produsent George Martin og teknikeren, men aldri på stereomiksene, ikke inntil de siste tre albumene. Så opp til "Abbey Road" er det faktisk monoversjonene som på mange måter kan anses som de egentlige The Beatles-utgivelsene.

I første omgang kommer katalogen kun på CD, siden plateselskapet Apple Corps Ltd. ikke vil gi ut The Beatles i digital form inntil de har satt opp sin egen plattform.

BLI EN BEATLE
"The Beatles: Rock Band" kommer også denne uken, og er i følge spillindustrien en av de mest etterlengtede titlene noensinne. Spillet vil bli solgt med enkle replikaer av bandets instrumenter, og man kan altså traktere John Lennons Rickenbacker 325-gitar, Paul McCartneys Höfner-bass, George Harrisons Gretsch-gitar og Ringo Starrs Ludwig-trommer, komplett med Beatles-logo på basstromma.

I spillet velger man seg en Beatle og prøver seg låter som dekker hele bandets karriere, og opptrer på steder som The Cavern Club, Abbey Road Studios og taket av Apple Corps Ltd. I utgangspunktet følger det med 45 originale Beatles-låter, og flere av bandets sanger vil også bli tilgjengelige som nedlastinger etter hvert. Musikken er tatt fra de originale flersporsopptakene, og lyden og spillopplevelsen er i følge tidlige anmeldelser så nære The Beatles man kan komme uten å bruke tidsmaskin.

Harmonix Music Systems/Viacom har brukt flere år på å utvikle spillet, og bare musikklisensieringen alene kan koste opptil 40 millioner dollar, avhengig av salgstall. Men siden produktet er tilgjengelig for de tre største spillplattformene og julen fortsatt er tre-fire måneder unna, er dette spådd å bli en av årets mest solgte titler – selv med en relativt stiv utsalgspris.