Teebee:
Større enn Ole Bull?

Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2002:

En av drum'n'bass-arenaens største aktører i verden bor midt i Bergen og heter Torgeir Byrknes, med aliaset "Teebee". Med mindre du er fan av drum'n'bass har du nok ikke hørt om ham, men vit at i utvalgte miljøer over hele verden er han antageligvis en av verdens 20 mest profilerte DJer og produsenter. Mens de fleste pop-artister gir ut kanskje to album og ti singler i sin levetid, har Torgeir allerede gitt ut over tre album og 40-50 tolvtommere - og ennå er han bare 25 år.

Det kan virke litt søkt å dra til Bergen for å skrive en artikkel om en som er praktisk talt ukjent for andre enn interesserte i drum'n'bass (heretter kalt d'n'b), som igjen er en sjanger for spesielt interesserte. Men Torgeir er et eksempel på hvordan norsk undergrunns-musikk for alvor er i ferd med å bli mer populær i utlandet enn i Norge, og Musikkpraksis vil gjerne sette fokus på slike som ham - de som av forskjellige grunner ikke blir profeter i eget land. Dessuten har han stort sett plater ute, senest albumet "Through the eyes of a scorpion" som kom i slutten av 2001.

D'N'B FOR DUMMIES
For den uinnvidde; d'n'b er stort sett instrumentalt, og stort sett dansemusikk. Tenk deg hip hop-beats speedet 50% opp i tempo, stakkato og perkussive lyder over hele takten, legg til dype og rumlende basslinjer og sleng over noen atmosfæriske synther, og avslutt det hele med noen røffe og mørke synthriff. Historiemessig kommer d'n'b fra jungle som igjen kommer fra breakbeat, som igjen kommer fra rave, som igjennom kommer fra techno. Nå for tiden er d'n'b stort sett mye hardere enn det jungle noensinne var - i hvert fall sjangeren TeeBee holder på med - og ligger milevis unna myk caféjungle slik den var i en periode for noen år siden.

Midt i denne scenen anno 2002 står Torgeir "TeeBee" Byrknes plantet fjellstøtt, og har vært med i gamet siden før jungle muterte over i d'n'b på midten av 90-tallet, når han arrangerte fester med kameratene sine hvor alle spilte gratis og stort sett gikk i underskudd dagen derpå. Han har produsert ofseleg mye musikk og DJet stort sett på alle kontinenter, og selger få plater i Norge, men desto fler til d'n'b-fans og -DJer over hele verden. Han står bak og gir ut plater på det lille plateselskapet Subtitles, gir ut tolvtommere og album på det høyst anerkjente London-selskapet Certificate 18, og har definitivt flest DJ-jobber utenfor gamle Norig, f.eks USA, Frankrike og London. Sagt annerledes - han har ikke flyskrekk.

DER HAR EG DET SOM FISKEN I VANNET
I en smakfull liten leilighet midt i sentrum av Bergen bor Torgeir med kjæresten sin, som han har vært sammen med siden de var kids. Han pleide å ha studioet sitt hjemme, men har i det siste hatt det i kjelleren til foreldrene som bor litt utenfor Bergen, for da kan han bråke mer. Og hvis foreldrene skulle være hjemme når han jobber om natta, bruker de ørepropper. Heldigvis er bråke-perioden over for deres del nå, for Torgeir skal bygge opp nytt studio et annet sted i Bergen.

Som sagt er ikke Torgeir og hans alter ego TeeBee spesielt kjent utenfor d'n'b-kretser, i motsetning til andre bergensere med stor suksess, f.eks Röyksopp, Sondre Lerche og Kings of Convenience. Men han er ikke misunnelig på f.eks Torbjørn og Svein i Röyksopp:
- Nei, de produserer jo dritbra. F.eks "Poor Leno", hvor tung den er og så mange lag med lyd den har...de kunne laget fire låter ut av den, minst. Ikke bare er de kjernekarer, de lager dritbra musikk i tillegg. De har fortjent alt de har fått.

- Synes du det er rart at det ikke er flere enn de som har break'a på samme måten?
- Næh...de var jo utrolig heldige også, med at akkurat den type musikk ble populært i Europa også, det skal jo liksom være litt "arty" og "lounge" nå, sånne ord som jeg hater. Hehe. Men jeg har modnet til de siste årene, og hvis du hadde snakket med meg for tre år siden hadde jeg vært kanskje vært bitter fordi noen som Röyksopp hadde gjort stor suksess. Men nå slapper jeg mer av, og føler også at jeg har fått utrettet mye av det jeg ville. Og jeg bryr meg ikke om å "slå igjennom" i Norge, jeg har alltid søkt ut. Det bor bare fire og en halv millioner mennesker her.

JEG GÅR RETT PÅ, SAMMA HVA JEG STØTER PÅ
Slike utsagn avslører Torgeirs innstilling - han nøyer seg ikke med det nest beste, og når han går for noe stopper han ikke før han har det. Etter at gjengen hans sluttet å arrangere junglefester i 1995-6 fortsatte han å jobbe ufortrødent mot målet sitt - å komme seg inn i det tilsynelatende ugjennomtrengelige d'n'b-miljøet i London, et miljø styrt av 10-12 DJer og produsenter. Han lyktes tilslutt, og mener selv at det skyldtes at han fortsatte å mase, mase, mase og sende demoer direkte til nøkkelpersonene i miljøet. Han er litt hemmelighetsfull rundt emnet, men ryktene sier at han postla demoene fra London-adresser og lot som om han var fra byen, for at ingen skulle ferske at han han var et blekansikt fra Norge og la være å høre på musikken hans. Tilslutt lyktes...

Dette er kun et lite utdrag - klikk her for å lese resten av intervjuet på websidene til Musikkpraksis.