OLIVE

Intervju av Per Christian Frankplads for Puls Furore, august 1997:

Et nytt band du kanskje har hørt om er engelske Olive, hittil mest kjent fra singelen "Miracle". For en stund siden spilte de på Rockefeller som oppvarmingsband for Faithless, og gjorde en overbevisende jobb.

Hvem er Olive? Hvordan traff de hverandre? Unge Ruth-Ann, som står for vokalen i Olive, føler ikke særlig for å snakke så mye, så Tim Kellett, ansvarlig for diverse keyboards, trompet og flygelhorn (!), griper mikrofonen. Robin Taylor-Firth, programmerer og altmuligmann i bandet, sitter antageligvis på hotellrommet.

- Jeg spilte i et band for mange år siden, faktisk det første bandet jeg spilte i. Senere turnerte jeg med Simply Red noen år, og etter at jeg var ferdig med det fikk jeg et tilbud fra det første bandet mitt om å turnere med dem igjen. Og på turneen spilte jeg noen vokalsamples "live", som viste seg å være Ruth, som i tillegg bodde bare en time fra der hvor vi har studio. Så hun kom over og sang "Miracle" for oss, og det låt perfekt. Hun var så nervøs at hun hadde en litt rask vibrerende klang i stemmen, som vi virkelig likte. Faktisk brukte vi det førsteopptaket til albumet.

Ruth tar ordet.
- Jeg var så nervøs. I was shaking out of my pants. Men de likte den vibratoeffekten jeg hadde på det opptaket, og da vi skulle spille inn de andre låtene senere prøvde de hele tiden å skremme meg, så jeg skulle få den samme type stemmen som til "Miracle".

Men Olive høres ikke ut som et typisk "one-hit-band", og deres debutalbum ("Extra Virgin") er fullt av gode låter, ikke bare "Miracle".

Tim:
- Robin har jobbet med mange andre prosjekter, f.eks Nightmares on Wax i Sheffield, og jeg har ganske lang erfaring, spesielt tiden med Simply Red lærte meg masse, så jeg tror det høres på platen. Dessuten nådde vi et punkt under innspillingen hvor vi...vi bare tok opp låtene, rett og slett. Vi bare sluttet å polere dem. Jeg tror at vi klarte å fange essensen i låtene på den måten.

Så dette er en metode som fungerer for dere?
- Ja. På det neste albumet tror jeg at vi skal først skape gode melodier foran pianoet, deretter gå i studio og ta det opp prompte. Jeg tror at hvis du tenker at "nå tar vi opp til Albumet", kan noe av hva det enn er som gjør låta gå tapt.

Olive har hittil gitt to singler, "Miracle" og deretter "You're not alone". Første gangen "Miracle" ble gitt ut solgte den ikke all verden, heller ikke nummer to, så når albumet nå gis ut, kommer det nye remikser av begge låtene, som blir nyutgitt.
- Vi fikk nettopp Paul Oakenfold til å gjøre en miks av "You're not alone", som vi er kjempefornøyd med.

- Kontakter folk dere om å gjøre remikser for dere, eller ringer dere rundt selv?
- Noen ringer oss, men stort sett plukker vi ut mennesker vi vet gjør godt arbeid, f.eks Jon Carter, Roni Size og Doc Scott. Vi vil ikke la hvem som helst remikse oss. For oss er det viktigste sporet på singelen syvtommer-miksen, det er Olive. Vi ser egentlig på remikser som en slags "added dimension", en hyggelig bonus og til en viss grad et markedsføringsverktøy.

Hadde egentlig Ruth tenkt til å bli popstjerne?

- Jeg hadde alltid en drøm om å bli sangerinne, men det kom liksom aldri noen ordentlig sjanse. En stund begynte jeg å jobbe i butikker, stå bak bardisker og sånn, men så ringte Tim og da jeg kom hjem etter å ha sunget "Miracle" kunne jeg ikke få den ut av hodet - "what a fab song". Så da Tim ringte og spurte om jeg ville gjøre noe mer var jeg mer enn villig. [Det Ruth sa var "absolutely over the moon", oversett den som vil. Journ. komm.]

Og til slutt, hva synes de om å turnere, etter å ha vært support for Faithless under hele Europa-turneen?

- Det har vært kjempehyggelig, men nå savner Tim og Robin studioet sitt. Og jeg savner England. Vi vil hjem!