Ole Evenrud:
Hitsville, Haldenville

Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2003:

Dypt inne i Halden-skogene, ved en fjord, kun 150 meter fra svenskegrensa, ligger noen bygninger i en klase. Her bor og jobber en av Norges mest utskjelte menn og har stor suksess med både låtskrivingen og studiovirksomheten sin. Etter år i landflyktighet kom Ole Evenrude for noen år siden inn i den norske varmen igjen, og er i dag ettertraktet av popbransjen. Og fra Hitsville strømmer hits'ene ut.

Mannen i gata husker godt hvem Ole Evenrude er, alias Ole I'Dole, herostratisk berømt for å laget "Det va'kke min skyld", selv om han faktisk ikke skrev den. Noen vil også kunne fortelle deg at han gjorde fire-fem skiver før han endelig ga seg, og hvor det ble av ham etterpå vet de ikke. Og bryr seg sannsynligvis ikke heller. Nå er Ole 40 år og medieaktuell som jurymedlem i TV-serien "Idol", men var ikke i rampelyset på flere år før det.

For musikkbransjen derimot, har han vært en ressurs som produsent og låtskriver de siste årene, og med sitt studio Hitsville er han akkurat der han ønsker; rolig, idyllisk og så nære svenskegrensa som det er mulig å komme, samtidig som han er langt unna storbyens stress og dyre levekostnader. Her kan han og hans produksjonsteam jobbe med med alt fra lokale kompiser til Stage Dolls til demoer for stjerner som Marion Ravn og Ace of Base, og har mer enn nok til salt til maten.

GØY PÅ LANDET
Musikkpraksis tilbrakte en dag en drøy mil utenfor Halden, og etter en togtur blir vi plukket opp på stasjonen av Ole i hans firehjulsdrevne, noe man må ha i skogarna. Vår mann er absolutt ikke av den innesluttede og stille typen, og i løpet av kvarteret det tar til Hitsville rekker han å pepre oss med informasjon om Halden og stedets historie. I det hele tatt sier han veldig mye og veldig fort, og virker ikke så rent lite rastløs, antageligvis et tegn på høyt aktivitetsnivå.

I Hitsville jobber Ole sammen med flere andre, men tettest sammen med Tomas Siqveland (se egen boks). I tillegg til innleide faste musikere bidrar også to svensker ofte på programmering, produksjon og miks; trettiåringen Joakim Styrén og litt yngre Daniel Hartelius, som tross sin unge alder er hardt inne i Pro Tools, og pleier å være Joakims høyre hånd under sessions. Olav Fossheim er også et navn som dukker opp på av og til.

MINDRE STÆSJ TAR MINDRE PLASS
Utstyrsmessig sitter Hitsville på det de har plass til. Lokalene er ikke så store, og Ole mener de ikke har bruk for all verden heller.
- I dag lyder jo den digitale [Mackie] d8b-mikseren vår mye bedre enn de fire meter store Soundcraft 3200-mikserne vi brukte før i tida. Alt blir jo bare mindre og mindre. Sånn som vi kjører nå har vi to løse Neve 9098-preamp'er, som jeg synes er state of the art. Så kan man selvsagt diskutere om SSL er bedre, men men. Så vi har disse to Rupert  Neve-preamp'ene uten striper som tilsammen blir et stereospor, og bortsett fra trommer tar man jo aldri opp mer enn to spor av gangen her. Og hvis man trenger et flygelopptak blir det mye billigere å leie seg inn andre steder og spille det inn der.

- Dere ligger jo langt fra sivilisasjonen. Hva gjør dere hvis noe bryter ned under en session?
- Det pleier ikke å være et problem, men hvis det skjer har vi et lager med reserveutstyr, og heldigvis er Tomas flink til å reparere ting selv om vi skulle være maks uheldige. Han pleier å lese manualer mens han tar lunch, mens jeg hater manualer og er en sånn som lærer meg det jeg må, for å gjøre det jeg skal til enhver tid.

Selv om studioet har en 16-spors analogmaskin er den ikke så ofte i bruk. Og heller ikke noen gitarforsterkere.
- Nei, det har vi ikke brukt på fire-fem år, vi bare kjører gitarene gjennom [Line 6] Amp Farm i Pro Tools. Hadde jeg spilt inn AC/DC hadde jeg sikkert brukt ordentlige forsterkere, men til vår bruk, og i en miks med 80 andre spor, er det umulig å høre forskjell på den originale forsterkeren og software-versjonen av den i Pro Tools. Visse folk mener også at de kan høre forskjell på om noe er spilt inn på analogt bånd eller rett inn på harddisk, men da er de tjukke i huet. Så lenge lyden har vært innom tape én gang, f.eks at man dumper masteren på 1/2" bånd før man mastrer, holder det lenge. Og uansett er det ingen som er i stand til å si om noe er analogt eller digitalt når de hører låta på radio, for i alle radiostasjoner ødelegger de jo lyden helt med...

Dette er kun et lite utdrag - klikk her for å lese resten av intervjuet på websidene til Musikkpraksis.