GATAS PARLAMENT

Intervju av Per Christian Frankplads for Mute, 2002:

Vi skal ikke si at brødrene Aslak og Elling Borgersrud begynner å dra på åra, men det var kanskje på tide at debutalbumet til den venstreorienterte rapduoen Gatas Parlament kom ut snart. Og nå er "Holdning over underholdning" her, gitt! Gjennom Tee Productions! Vi tok en prat med Elling.

De har holdt på med norskspråklig rap i mange mange år, og markerte seg allerede i 1994 med EPen "Autobahn til union", som gjorde et uforglemmelig inntrykk på mange av de norske rapperne som nå gir ut skiver. Senere fikk vi både EPen "Slå tilbake!" og andre hyggelige låter som "Stem Gatas Parlament" og "Asfaltevangeliet" - men det kom liksom aldri noen LP. Så Gatas Parlament (GP) har på en måte vært husspøkelset i norsk rap; alltid tilstede i ånden, men vanskelig å få tak på. Derfor er det faktisk en liten begivenhet når de nå kommer med den "orntlie" debuten sin, "Holdning over underholdning".

Overraskelsesmomentet her er at plata ikke skal ut direkte på RAR (Rhythm and Rhymes), en hip hop-organisasjon og plateselskap Elling og Aslak var med på å sette opp i 97/98, men på Tee Productions (TP), Tommy Tees label. Og denne alliansen mellom harde kommunister og norges største rappusher ga nok mange et aldri så lite sjokk. I tillegg er plata spilt inn og mikset der av Tommy selv, selv om den er produsert av Kongsvinger-gutt, rapper og veteranprodusent Jester.

- Altså, vi har vel etterhvert innsett at vi trenger eksterne samarbeidspartnere for å få solgt ting. Vi har jo hatt et par hits, men det har vært litt frustrerende å jobbe med ting som har brei publikumsappell, men som vi ikke får til å selge fordi vi ikke har apparatet til det. Så RAR og TP har vel hatt møter i snart to år, selv om vi vel har holdt det litt hemmelig.

- Er dere forplikta til å snakke pent om TP heretter, eller har dere fortsatt ytringsfrihet?
- Det stå'kke noe om det i kontrakten, nei. Hehe. Dessuten er jo vi først og fremst med RAR, de er på en måte våre nærmeste venner og vår musikalske familie. Vi har spilt litt med TP på konserter, men vi er vel ikke klar for å bytte familie. Vi har vår klikk.

I år er det åtte år siden "Autobahn til union"-EPen kom ut, og det er vel en viss forskjell på GP i 1994 og nå?
- Vel, det som preger "Autobahn.." først og fremst er vel at det ikke er så veldig bra produsert. Jeg synes fortsatt låtene er bra, men det låter ikke fett. På "Slå tilbake"-EPen føler jeg at vi definerte GP-soundet, i hvert fall da. Og den nye skiva er GP-lyden i 2002. Det er riktignok ikke Timberland, men...

- Dere produseres fortsatt av Jester?
- Ja, samme som den gang. Den nye skiva er veldig gjennomført i hans sound, så hvis man ikke liker ham vil man nok ikke like plata heller. Men hvis man ikke liker soundet hans vil jeg anbefale psykolog eller musikkterapeut. Jester er et jævla geni, og han klarer å lage låter som gir den funky New York/headnodding shit-følelsen, samtidig som han er veldig musikalsk. Han er veldig inne i jazz, og jeg tror en av idéene hans er å lage musikk som jazzmusikk-professor skal kunne høre på og si at "dette er fett". Ting som er harmonisk riktig og låter bra.

Elling registrerer "med en viss forundring" at folk som ikke har noen tilhørighet til venstresida også kan sette pris på musikken til GP.
- For kjerna for oss har jo alltid vært ytre venstre fløy i politikken. Men vår ytringsfrihet som politiske aktivister er jo mye mer begrenset enn den kommunikasjons-muligheten vi har i GP som et politisk rapband, og det vi har nå er vel noe jeg ville ha drept for i min tid i ledelsen for Rød Ungdom, f.eks.

Til tross for utgangspunkt i hard kommunisme har Elling og Aslak bygget opp en overraskende stor fanbase blant norske rapfans, uansett hvor de spiller live. Så - finnes det kommunist-sympatiserende groupies som løper backstage etter konsertene?
- Altså, vi har jo først og fremst prøvd å være til for raddisene. Men vi merker jo på konsertene våre at hele scena har slått igjennom. Før kom det utelukkende 17 år gamle gutter, men nå er det også 17 år gamle jenter der. Men vi prøver jo å ikke...eh, misbruke eventuelle gratispoeng.

I butikken nå kan du finne den nye singelen "Nå om da'n", en klassisk GP-låt med høyt vokaltempo, en moderne Jester-produksjon og et refreng som spiller på Dre og Eminems "Forgot about Dre". Og siden Tobakk Productions har laget en video til låta, blir nok Elling litt skuffa hvis han og broren ikke får noe rotasjon på NRK og ZTV, siden han har sett både Warlocks- og Opaque-videoene der. Men det spørs vel om kapitalistene i TV2 tør å vise den?