Elvira Nikolaisen

Intervju av Per Christian Frankplads for Musikkpraksis, 2008:

Over 50.000 kjøpte "Quiet Exit", Elvira Nikolaisens debutalbum som kom ut i 2006 og etablerte henne som en av de viktigste nye stemmene innen feltet "sjelfull pop/rock". Det er nok av fans som har ventet på hennes nye album "Indian Summer", og vi snakket med henne og produsentene Christer Engen og Trond Mjøen etter endt innspilling.

Elvira har hatt litt av en vinter og vår, med forlovelse, rampelys, oppvarming for Alicia Keys i Oslo Spektrum og ferdigstilling av hennes andre album.

På "Quiet Exit" var Knut Schreiner produsent og mentor, mens denne gang var forloveden og trommis Christer Engen tilfeldigvis også samarbeidspartner og produsent på plata. De fleste kjenner ham kanskje igjen fra Kåre & the Cavemen, BigBang - eller fra hans 10 år i Turbonegro før han ble erstattet tidligere i vår etter seks måneders sykefravær.

Som de fleste vet kommer Elvira fra en veldig musikalsk familie og har brødre i bandene Serena Maneesh og Silver. Familien er også svært kristen, men Elvira ga opp gudstroen for 10 år siden. (Omtrent da Christer startet i Turbonegro - tilfeldighet? Neppe.)

BANDET ER ALT
- Hva er nytt siden forrige plate?
- Vi ville lage en skive som var en fortsettelse på "Quiet Exit", men at man skal kunne høre en utvikling. Og det viktigste for skiva er at det er åpenbart at vi har vokst som et band. Vi tenkte på det under innspillingen, at du skal høre det er et band, og ikke bare et backingband for min stemme. Den er mer spilt og alle yter maks, det påvirker soundet ganske mye. Det er så mange lover og regler som man skal ta hensyn til på "den vanskelige andreplata"; man skal bevare identiteten, ikke være for overraskende, ikke for drøy, men samtidig vise litt guts. Og vi har prøvd å ivareta alle de tingene. Og lydmessig er plata blitt varmere, litt råere og mer variert enn forrige gang.

På det åpenbare spørsmålet om det er vanskelig å jobbe så tett med kjæresten sin, mener Elvira det er vel så mange fordeler også.
- Christer har jo hørt låtene fra de ble lagd hjemme, og vi har veldig mange sammenfallende interesser og innfallsvinkler når det kommer til å lage musikk... Uansett har det blitt langt mindre problematisk enn jeg hadde sett for meg, vi har klart å være veldig profesjonelle.

- "Profesjonell" burde vel nesten stå som Christers mellomnavn i folkeregisteret, etter det jeg har hørt?
- Han spilte jo med Turboneger lenge, og det er et band som er vant til hard, hard jobbing. På den forrige plata var de jo i studio i mange måneder og jobbet intenst med alle slags detaljer. Han er veldig bevisst på mange ting jeg synes er kjedelige å jobbe med, men som er helt nødvendige for at resultatet skal bli bra.

MUSIKALSK TREKANT
En annen som har vært helt nødvendig har vært Trond Mjøen, Elviras gitarist og musikalske samarbeidspartner over lang tid. Han har vært med på å skape låtene og arrangementene, og Elvira er full av godord.

- Hadde det bare vært Christer og meg hadde det blitt annerledes, det ville nok tatt lenger tid med krangling og sånt. Men med Trond blir det annerledes, da har vi en mellommann med samme type smak, som vet eksakt hva det dreier seg om. Han og jeg har jobbet ganske tett siden "Quiet Exit", og vi har gjort mange duojobber sammen. Vi er veldig...

Dette er kun et lite utdrag - klikk her for å lese resten av intervjuet på websidene til Musikkpraksis.